Bygg13 - Lämna in och hämta OVK-protokoll

LÄS MER

Här kan du som besiktningsman, fastighetsägare eller myndighet lämna in OVK-protokoll (obligatorisk ventilationskontroll). Du kan även finna tidigare OVK-protokoll genom att söka via fastighet eller adress.

Förutsättningar

Denna tjänst används för att skicka in OVK-protokoll (obligatorisk ventilationskontroll) samt andra tillhörande dokumentation av en utförd kontroll.

I tjänsten kan man även söka på fastigheter eller adresser för att finna alla tidigare OVK-protokoll.

Om det är en adress som redan har ett registrerat ärende med tidigare utfört OVK-protokoll registrerat kan man lägga in det nya protokollet i samma ärende när man skickar in protokollet.

Syfte med ventilationskontroller

Syftet med OVK är att kontrollera att ventilationssystemen fungerar och att inomhusklimatet är bra.
Ventilationskontroll ska göras regelbundet av en certifierad kontrollant i de flesta byggnader där det vistas många människor.
Mer om krav om OVK finns att läsa hos Boverket: https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/ventilation/ovk/

BankID

Om du ska lämna in ett protokoll eller titta på tidigare protokoll ska du logga in med ditt bankID.

Du som företräder en bostadsrättsorganisation, ett företag eller en annan organisation loggar in med ditt privata bankID.

Vad händer när du har skickat in ett protokoll?

  • Oavsett om du registrerar ett nytt eller befintligt ärende så hamnar protokollet automatiskt i vårt ärendehanteringssystem.
  • När registreringen är gjord finns protokollet att hitta här i e-tjänsten, genom att söka på den fastighet eller adress det gäller.
  • Automatiska påminnelser skickas ut när det är dags för ny besiktning. Därför uppmuntrar vi alla fastighetsägare att skaffa digitalpost för att underlätta hanteringen.

Följande behövs för e-tjänsten

  • E-legitimation
  • Fastighetsbeteckning