Borgerlig vigsel

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Här kan du boka tid för borgerlig vigsel.

Förutsättningar

Borgerlig vigsel

Vill man vigas borgerligt kan man boka en vigselförrättare genom Östersunds kommun.  I Östersund sker den borgerliga vigseln på Gamla skolan (Rådhusgatan 44), men kan förläggas på annan plats i överenskommelse med vigselförrättaren som paret i så fall ansvarar för att ta kontakt med. Här hittar du vigselförrättare. Efter överenskommelse med förrättare bokar paret sin vigsel hos kommunen.

 

Vår ambition är att kunna ordna vigseln inom två veckor från det att du kontaktat oss. Vi erbjuder tider på fredagar 13.00 – 16.00 ojämna veckor, samt lördagar 13.00 – 16.00 jämna veckor. Under vecka 30 och 31 (2024) är det stängt för vigslar.

 

Vid vigseln ska två vittnen också närvara och dessa ska ha fyllt 18 år. Det är paret som har ansvaret för att vittnen finns. 

Hindersprövning

Om ni vill gifta er borgerligt ska ni först ansöka om hindersprövning i god tid före vigseln då det i perioder under året kan vara många som söker och handläggningstiden kan dröja. Hinders­prövning sker för att kontrollera att det inte finns några hinder för att ingå äktenskap.  Prövningen görs av Skatteverket.

Ladda ner blankett för hindersprövning från Skatteverkets webb.

Finns det inga hinder att ingå äktenskap kommer ni att få "Intyg Hindersprövning" och "Intyg Vigsel". Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

 

När ni fått intygen och bokat tid för vigseln skickar ni originalen per post till:

Östersunds kommun

Kommunalrådsexpeditionen

831 82 Östersund

 

Intygen ska vara oss tillhanda senast sju dagar före vigseln.

Utländska medborgare

Om en av er är utländsk medborgare ska ändå svensk hindersprövning göras. Det räcker att en av er är skriven i Sverige. Om ni däremot är utländska medborgare båda två måste ni kontakta er ambassad för att få nödvändiga handlingar för att sedan ansöka om en svensk hindersprövning. Mer information om detta finns hos Skatteverket.

Kostnad

En borgerlig vigsel kostar 500 kronor om minst en av er är folkbokförd i Östersunds kommun. För er som inte är folkbokförda i kommunen kostar det 960 kronor.

 Vi rekommenderar att vigselförrättare debiterar paret eventuella resekostnader i samband med vigseln.

Vad händer när du har skickat in ärendet?

Den som bokar får en bekräftelse på bokningen till den uppgivna e-postadressen. Ärendet tas emot av handläggare på kommunkansliet som återkopplar till den sökande.

Följande behövs för e-tjänsten

  • E-legitimation
  • Dina kontaktuppgifter
  • Din blivande make/makas kontaktuppgifter
  • Antal gäster vid vigseln
  • Vittnen
  • Intyg för hindersprövning och vigsel
  • Datum för vigsel

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa