E-Förslag

Gör Östersund fint pch attraktivt- via arkitektur

Status
Förslag som ej gått vidare
Röstning avslutad
2024-12-19
Antal röster
10

Beskrivning
Det är allmänt vedertaget att den omgivande miljön har en betydande inverkan på vårt mentala välbefinnande. Detta inkluderar inte bara naturliga miljöer och vårt behov av grönska, utan även själva byggnaderna i en stad spelar en viktig roll för vårt välmående. Därför föreslår jag att Östersunds kommun bör investera i att bygga mer i allmänt uppskattade arkitekturstilar.

Om man tittar på omröstningar och populära turistorter ser man att stilar från före 1950-talet tenderar att vara väldigt populära. Exempel på dessa stilar är jugendstil och nyrenässans (vilka tillsammans med nationalromantik och nygotik historiskt sett har präglat vår stadsbild). Att äldre arkitektur är så uppskattad har troligen något att göra med den charm som historia generellt har, men detta förklarar inte allt. Byggnader i äldre arkitekturstil brukar ha ett fint samspel mellan olika kurvor och former som i sin tur passar väl med varandra. Många av dem har även drag från naturen, såsom de just nämnda formerna och kurvorna. Äldre hus är dessutom mer utsmyckade med intressanta detaljer som smälter ihop med resten av designen och väcker intresse på ett harmoniskt sätt. Men varför bör kommunen satsa på att bygga vackert?

Att försköna stadsbilden skulle vara en tjänst för invånarna som bor där. Forskning visar att arkitekturen är viktig för den mentala hälsan, som tidigare nämnts. Men det är inte den enda positiva effekten att förvänta sig. Det finns vetenskapligt stöd för att snyggare städer växer snabbare och har en högre utbildad befolkning. Detta förklarar en artikel från World Economic Forum genom att påpeka en ökad vilja hos särskilt högutbildade och skickliga arbetare att flytta till staden: "Of those people drawn to picturesque urban centres, a higher proportion were college graduates, high-skilled workers and employers than in other cities." Detta borde tala för sig självt: en vacker stad blir en framgångsrik stad. Självklart räcker det inte med bara vacker arkitektur och stadsplanering, men att bortse från det vore vansinnigt.

Ett vanligt motargument är att det skulle vara dyrare att bygga vackert och att denna typ av arkitektur kräver mer resurser och tid. Kritiker hävdar att ornamenterade fasader, detaljerade utsmyckningar och komplexa former som präglar äldre stilar innebär högre produktionskostnader jämfört med enklare, modernistiska byggnader. Detta kan uppfattas som en belastning på kommunens budget, vilket i sin tur skulle kunna minska viljan att genomföra sådana projekt.

Men detta motargument håller inte vid närmare granskning. Arkitekturupproret, i samarbete med ett examensarbete, har bevisat att det inte behöver vara dyrare att bygga vackert. De analyserade bland annat tidigare forskning som kom fram till samma slutsats: "Tidigare studerade till exempel Buitelaar och Schilder produktionskostnader för olika arkitektoniska stilar på den nederländska bostadsmarknaden och kom till samma slutsatser. Det borde inte vara dyrare att producera så kallad neo-traditionell byggnation..." Detta visar att de ökade kostnader som ibland associeras med mer estetiskt tilltalande byggnader är överdrivna. Dessutom, även om det hade varit dyrare att bygga eller renovera på detta vis, hade kostnaden sannolikt lönat sig i längden. Ökad turism, en mer attraktiv miljö för kommersiell verksamhet och en högre inflyttning skulle mer än väl kompensera för de initiala utgifterna.

Hur kommunen bör implementera detta förslag är upp till dem. Min rekommendation är att hädanefter bygga nya stadsdelar i en vacker arkitektur, exempelvis nyklassicism. Dessutom skulle det vara en tjänst för Östersundare om Stortorget och närliggande gator blev befriade från de nuvarande, karaktärslösa tegellådorna (tegel är inte naturligt fult). Idealiskt sett skulle dessa byggnader rivas och ersättas med nya, välskapta hus. Men en renovering av fasaden kanske är ett mer lättillgängligt alternativ.

Östersund är en fin stad, så varför slösa bort all denna potential?

Vidare läsning:

https://www.arkitekturupproret.se/info/svensk-forskning-inte-dyrare-att-bygga-vackert/

https://www.weforum.org/agenda/2019/06/this-is-why-attractive-cities-do-better-economically/

https://www.nlc.org/article/2023/06/09/the-power-of-community-beauty-transforming-small-cities-for-success/

https://www.arkitekturupproret.se/2017/08/01/forskning-god-arkitektur-gor-oss-lyckligare-och-mer-sociala/

Bild 1 och 2, ett exempel på fin arkitektur i vår stad

Bild 3, ett exempel på ful arkitektur i vår stad

Bifogade filer
jpg2pdf.pdf

Inlämnat av
Malte Olof Tristan Nääs