E-Förslag

Slopa 15-timmarsregeln för nyblivna storasyskon i förskolan

Status
Under omröstning
Röstning avslutas
2024-05-05
Antal röster
115

Beskrivning
Enligt skollagen (2010:800) ska barn vars förälder är föräldraledig med annat barn erbjudas förskoleverksamhet tre timmar om dagen eller 15 timmar per vecka. I Östersunds kommun erbjuds barnen förskola 5 timmar per dag, tisdag, onsdag och torsdag. I vårt fall rör sig tiderna om 8:30 till 13:30. Under sommaren ändras tiderna till tre timmar per dag måndag-fredag, då gäller tiderna 8:00-11:00.

Från och med att ett barns småsyskon blir en månad gammal och en förälder är föräldraledig på heltid får alltså barnet (i normalfallet i Östersunds kommun) vistas på förskolan 5 timmar om dagen tre dagar per vecka. Denna vistelsetid är samma tid som förskolan erbjuder avgiftsfri förskoleverksamhet för barn från tre års-ålder.
Vilka personer är det som ska anpassa sig efter de här tiderna som Östersunds kommun bestämt? Det kan vara:

-Mammor vars bebisar inte sover om nätterna, som behöver anpassa både sina och bebisens tupplurar efter förskolans erbjudna tider.
-Mammor som har både förskolebarn och skolbarn som behöver baxa största delen av familjen in i bilen 07:40 för att få den stora till skolan till 8:00 för att sedan antingen åka hem och vända för att få iväg mellanbarnet på förskola, alternativt vänta utanför förskolan tills vistelsetiden börjar.
-Mammor vars bebisar inte är nöjd någon annanstans än i famnen som också ska tillgodose ett äldre barns alla behov.
-Barns som hellre hade fått en rolig leksak än ett syskon och tycker att leka på förskolan är en av veckans höjdpunkter.

-Vi ska inte glömma de föräldrar som drabbas av förlossningsdepression eller andra förlossningsskador.


Barns vars föräldrar som är föräldralediga med annat barn blev garanterad kommunal förskoleverksamhet år 2003. Propositionen (1999/2000:129, sid. 25) till lagändringen säger följande:

?När det gäller den tidsmässiga omfattningen av förskoleverksamhet för arbetslösas eller föräldraledigas barn anser regeringen att en kortare vistelsetid än vad som normalt gäller för barn vars föräldrar är förvärvsarbetande eller studerande, kan accepteras. Regeringen föreslår därför att förskoleverksamheten för dessa barn skall omfatta minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. En bestämmelse med denna innebörd skall införas i skollagen.

Tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan kan vara en alltför kort vistelsetid för en del barn att tillbringa i en barngrupp. För att vistelsetiderna skall kunna läggas upp mer flexibelt utifrån barnens egna behov och föräldrarnas önskemål, anser regeringen att tiderna bör betraktas som minsta garanterade vistelsetider. Kommunerna måste kunna göra bedömningar lokalt i samråd med föräldrar och den förskolepersonal som känner barnen och familjernas behov bäst och besluta om längre vistelsetider än de lagreglerade.?


Som tvåbarnsförälder kan jag berätta att jag aldrig har blivit tillfrågad om vad jag har för önskemål gällande vistelsetider eller vad jag anser att mitt barn har för behov. Endast informerad om vilka tider som gäller när bebisen kommer.


Som det är idag behöver Östersunds kommuns nyblivna föräldrar med storasyskon i förskolan anpassa sig efter tider som rektorer och förvaltningschef sätter. Tänk vad många familjer det hade underlättat för om vi hade förutsatt att föräldrar med barn i förskola och bebis hemma, själva kan bedöma vilket behov deras barn har av förskoleverksamheten och själva kan avgöra vistelsetiderna. Vistelsetiden torde väl inte överstiga vad barnet hade haft om det inte fanns småsyskon i bilden? Avgiften för förskola är ändå densamma, syskon eller ej.


Vad är fördelen för Östersunds kommun att begränsa vistelsetiden till endast 15 timmar? Är det en stor ekonomisk vinning att begränsa enskilda barns vistelsetid?
Vad är vinningen för de enskilda familjerna? Att, för vissa, slippa köra skytteltrafik mellan hemmet, skolan och förskolan? att kunna fördela barnansvaret mellan föräldrarna lättare? Att en förälder inte behöver flytta på en sovande bebis som tog en timme att natta- ovärderligt!


Mitt barns förskola är fantastisk! Mitt barn stormtrivs! Det är tråkigt för mammahjärtat att behöva avbryta mitt i leken vid hämtning tre dagar i rad för att sen säga, ?nu är det helg för dig? torsdag kväll. Bara för att någon annan har bestämt att mitt barn inte får gå mer än 15 timmar per vecka för att hen fick ett syskon.


Därför föreslår jag att Östersunds kommun slopar den begränsade vistelsetiden för barn vars föräldrar är föräldraledig med annat barn, alternativt utökar vistelsetiderna till 30 timmar per vecka fördelat enligt föräldrars eget behov.

Inlämnat av
NELLIE LAINIO