E-Förslag

Förslag om förbättrad kollektivtrafik i Östersunds kommun

Status
Förslag som ej gått vidare
Röstning avslutad
2024-04-04
Antal röster
12

Beskrivning
Jag föreslår att Östersunds kommun överväger att införa åtgärder för att förbättra tillgängligheten och prisvärdheten för kollektivtrafiken i vår region. Kostnaderna för att använda kollektivtrafik är för närvarande höga, vilket har letder till att många föredrar att använda sina egna bilar. I en region där bilen ofta är ett nödvändigt transportmedel är det viktigt att göra kollektivtrafiken till ett attraktivt alternativ.

Ett förslag är att införa gratis eller starkt rabatterade priser för kommuninvånare. Genom att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig och ekonomiskt fördelaktig kan vi uppmuntra fler att välja att resa kollektivt istället för att köra bil. Jag tror att detta skulle ha en positiv påverkan på miljön och även vara kostnadseffektivt på kort sikt. Kanske kan vi till och med fråga oss hur många busskort kostar det att bygga en meter cykelväg?

Om gratis resor inte är genomförbart kan vi överväga differentierade priser. Till exempel kan resor under tider med lågt antal passagerare vara billigare eller till och med gratis för att öka användningen av kollektivtrafiken. Samtidigt kan vi överväga att behålla priser för tider med hög beläggning för att täcka kostnaderna.

Jag tror att detta förslag kan göra kollektivtrafiken mer attraktiv och praktisk för våra medborgare samtidigt som vi arbetar mot att minska trafikbelastningen och miljöpåverkan i vår kommun. Jag ser fram emot att höra ditt syn på detta förslag och hur det kan genomföras.

Inlämnat av
Hans Fredrik Blix